Pemotong kayu dan ayam sakti

Pada zaman dahulu ada seorang pemotong kayu api. Setiap hari dia pergi ke huta untuk mencari kayu api. Kayu api yang diperolehnya itu akan dijualkan di pekan. Maka dia pun mendapat upah, dan dengan upah itulah dia menyara keluarganya seramai empat orang.

Sejak bertahun-tahum mencari kayu api, pematong kayu api itu tidak juga kaya-raya. Malah kehidupannya semakin bertambah susah pula. Apa lagi memikirkan anaknya yang semakin membesar.

“Sudah bertahun-tahun aku bekerja,Sanah,” kata pemotong kayu api merungut nasibnya. “Kehidupan kita macam ini juga. Tidak juga kaya raya!”


“Bersabar sajalah bang,” jawab Sanah pula.“Mungkin belum masanya lagi kehidupan kita berubeh. Kalau hendak jadi kaya, sekelip mata pun akan kaya.”


Pemotong kayu api itu hanya mampu mengeluh. Jawapan isterinya tidak pun menggembirakan hatinya. Malah, dia terasa semakin menyesakkan fikirannya pula. Yang bekerja cuma dia seorang saja.


Pada suatu hari, pemotong kayu api keluar dari rumahnya seperti biasa. Berbekalkan nasi himpit dan sebotol air kosong,pemotong kayu api itupun meninggalkan rumahnya.


“Mudah-mudahan adalah hendaknya rezeki untukku,” kata pemotong kayu api ketika melangkah masuk kedalam hutan. Dipandang kearah pokok-pokok kayu yang berjajar itu.


Parang yang dibawanya dari rumah dipegang dengan kemas. Kemudian dengan penuh tenaga, pemotong kayu api itu pun mula menebang kayu yang agak besar. Lama-kelamaan pokok kayu yang agak besar itu pun tumbang. Dikerat –kerat pula sedepa-depa,, lalu dikumpulkan di satu tempat sebelum diikat dengan tali.


Pemotong kayu api terus menebang kayu di hadapannya. Sebatang demi sebatang dan lama-kelaman menjadi banyak. Apabila dikumpulkan, banyak jadinya dan cukup untuk hari itu. Maka pemotong kayu itu pun duduklah sebentar untuk berehat.


“Apalah malang nasib diriku” kata pemotong kayu api itu mengeluh.“Bilalah aku akan jadi kaya.” keluhan pemotong kayu itu didengari oleh pokok tempat dia bersandar. Maka berkatalah pokok itu,“Kasihan sungguh aku mendengar keluhan kamu wahai pemotong kayu.”


Mendengar pokok itu berkata-kata, pemotong kayu itu pada mulanya berasa hairan. Ditoleh kekiri dan kekanannya, bagi memastikan siapakah yang berkata-kata kepadanya.“Siapakah yang berkata begitu kepadaku?” fikir pemotong kayu dengan hairan.


Setelah menyedari tiada sesiapa disitu dan tahu bahawa yang bercakap itu adalah pokok tempat dia bersandar, maka pemotong kayu api itu pun berkata,“Aku sudah jemu menjadi pemotong kayu api”


“Baiklah aku akan berikan kepada kamu seekor ayam sakti.” kata pokok itu lagi .“Peliharalah ayam sakti ini baik-baik. Jangan sesekali kamu sakitinya.”


Pemotong kayu itu terdiam seketika. Antara percaya atau tidak, dia memandang ke arah pokok tempat dia bersandar itu.


`Ayam ini akan berbakti kepada kamu asalkan kamu tidak tamak,”jelas pokok itu lagi.“Itulah ayam sakti kamu,”kata pokok itu. “Ingatlah pesanan aku, ayam ini akan berbakti kepada kamu, asalkan kamu tidak tamak!”


Denagn perasaan gembira, pulanglah pemotong kayu itu sambil membawa ayam sakti yang diberikan oleh pokok itu. Dikeleknya ayam itu baik-baik. Sambil berjalan dia berfikir-fikir apakah ayam ini benar-benar sakti.


Nemun begitu, pemotong kayu itu berasa gembira atas pemberian pokok itu yang berupaya merubah kehidupannya. Sewaktu pemotong kayu itu tiba dirumah, Sanah dan anaknya yang berempat itu sedang menunggunya. Sanah agak terkejut apabila pemotong kayu membawa pulang seeekor ayam.


“Dari manakah abang mendapat ayam ini?” tanay Sanah dengan gembiranya. “bolehlah kita jadikan lauk untuk makan malam anak beranak nanti.” “Eh ini ayam sakti” kata pemotong kayu“kita tidak boleh sembelih ayam ini”


Sanah agak terkejut dan kecewa. Selama ini keluarganya hanya makan ikan kering bersambal saja. Malam ini dia menyangka rezeki mereka akan berubah namun sangkaannya meleset sekali.


“Ayam ini akan berbakti kepada keluarga kita,” kata pemotong kayu mengingatkan isterinya.“Kehidupan kita akan berubah tidak lama lagi”


Semenjak ayam sakti itu berada di rumah mereka , pemotong kayu tidak kehutan lagi. Sebaliknya, dia asyik menunggu ayam itu mengeluarkan saktinya. Tetapi, sehari demi sehari ayam sakti itu hanya berada didalam rebannya.


Pemotong kayu pun terus menunggu selama beberapa hari, sehingga mengelisahkan isterinya. Sejak itu juga pemotong kayu tidak lagi pergi kehutan, sedangkan beras serta bahan makanan telah pun susut.


Pada suatu hari setelah bangun pagi, pemotong kayu amat terkejut melihatayam itu bertelurkan sebiji telur emas. Pemotong kayu pun memriksa telur itu dan dibawanya kepada isterinya.


“Sanah, ayam ini bertelurkan telur emas,” kata pemotong kayu memberi tahu isterinya. Apalagi Sanah dan keempat-empat anaknya pun berebut–rebut hendak melhat telur emas itu. Mereka tidak menyangka ayam itu benar-benar ayam sakti. Sanahlah yang gembira sekali. “Kita jualkan telur emas ini,”kata Sanah. “Kita tunggu dahulu,”kata pemotong kayu. “Kenapa harus ditunggu lagi?” tanya Sanah kurang bersetuju dengan tegahan suaminya.“Aku mahu menunggu esok lagi,”kata pemotong kayu.


Pada keesokan harinya,ayam itu mengeluarkan sebiji lagi telur emas,dan begitulah seterusnya.Ayam itu tidak henti-henti mengeluarkan telur emas.Pemotong kayu pun menjual telur itu.Kini kehidupan mereka telah berubah menjadi orang kaya.


Semenjak itulah kehidupan keluarga pemotong kayu telah banyak berubah.Daripada seorang yang miskin,menjadi kaya-raya.Makanan dan pemakaian turut berubah dengan mendadak.“Aku tidak akan menjadi pemotong kayu lagi,”kata pemotong kayu kepada isterinya.Walaupun telah menjadi kaya tetapi pemotong kayu masih tidak berpuas hati.Dia mahu lebih kaya.Sebab itulah dia mahu ayam itu terus bertelurkan emas lebih banyak.Oleh itu diberikannya ayam sakti itu makan dengan banyaknya,melebihi daripada biasa.Tujuannya supaya ayam sakti itu bertelur lebih banyak.


“Aku mahu jadi lebih kaya,”kata pemotong kayu kepada ayam sakti yang sedang makan itu.Pada keesokan harinya, ayam itu pun mengeluarkan dua biji telur emas.Pemotong kayu sangat gembira.Maka diberikannya lagi ayam itu makan sebanyak-banyaknya Kerana terlalu banyak bertelur,ayam sakti itupun sakit dan tidak dapat bertelur lagi.


Pemotong kayu sangat marah.Dia tetap mahu supaya ayam itu bertelur seperti biasa.Lantas pemotong kayu itupun memegang leher ayam sakti itu.“Ayam tak guna!Kalau tidak boleh bertelur lagi,lebih baik aku sembelih saja”kata pemotong kayu.Dipicitnya leher ayam itu sehingga mati.


Ketika dilepaskan semula,ayam itu sukar untuk bergerak.Malah ayam sakti itu semakin lemah.Pemotong kayu sangat geram melihat ayam sakti itu hampir mati.“Lebih baik aku sembelih saja,”kata pemotong kayu itu sambil membuat keputusan.“Mana tahu dalam perutnya banyak lagi telur emas yang belum keluar”fikirnya lagi.


Maka pemotong kayu itupun mengambil sebilah pisau.Ayam sakti itupun disembelihnya.Sekonyong-konyong pemotong kayu itu rebah dan seluruh badannya mula ditumbuni bulu ayam.“Apa yang telah terjadi padaku?”bisik pemotong kayu sambil meraba-raba badannya.Lengan,kaki dan badannya mula ditumbuhi bulu dengan banyaknya.


Sanah,isteri pemotong kayu itu dan anak-anak mereka terkejut melihat pemotong kayu ditumbuhi bulu.mereka berasa hairan dan ketakutan.“Apa yang terjadi pada abang?”tanya Sanah sambil memandang suaminya itu.“Seluruh tubuh abang telah ditumbuhi bulu ayam!”


Akan tetapi , pemotong kayu itu tidak dapat menjawab. Dia menyedari tubuhnya perlahan-lahan bertukar menkadi seekor ayam jantan. Lalu ayam jantan itupun terbang pergi kedalam hutan.


Maka, tinggallah Sanah dengan anak-anaknya dirumah mereka. Mereka sedih mengenangkan nasib pemotong kayu yang menjadi ayam jantan itu.

KUNTUM,JULAI 2004

0 ulasan:

Halal Food

Blog ini tiada hak cipta terpelihara. Semua bahan-bahan dalam blog ini adalah bebas untuk dimuat turun, disiarkan semula, disalin, dicetak, diedar, dihebah dan sebagainya. Walaubagaimanapun adalah diharapkan agar dapat diberikan kredit kepada sumber bahan yang diambil itu. Semoga kita semua dapat memanfaatkan segala bahan dari blog ini.